Broos instructeur

De jongste instructeur van Nederland (Bron: Telegraaf)

18 jarige Broos schrijft geschiedenis

Zijn overgrootvader, opa en vader waren het al. Het was dan ook haast vanzelfsprekend dat Broos Drieskens in hun voetsporen zou treden en rij-instructeur zou worden. Maar dat hij dat al zou doen op zo'n jonge leeftijd had niemand verwacht. Met zijn 18 jaar en 5 maanden is hij op slag ook nog eens de allerjongste rij-instructeur ooit in hun land.

"Ja ik had wel plannen om ook in het familiebedrijf te stappen, maar pas veel later. Ik was namelijk bezig met een opleiding tot kapitein op de binnenvaart, maar die studie beviel me toch niet zo goed. Eigenlijk wilde ik niet opgeven en toch doorgaan, maar toen ik met vader aan het praten was bleek dat hij me er nu al graag bij wilde hebben. Niet in het minst omdat de arbeidsmarkt schreeuwt om goede instructeurs", zegt Broos.

Het kon ook niet anders dat Broos al op 16-jarige leeftijd begon met rijlessen en al direct slaagde voor zijn theorie. "Ik was er als de kippen bij en heb veel lessen gehad. Door corona kwam er een kink in de kabel en kon ik pas later afrijden dan gepland. Maar toen het eenmaal zo ver was, slaagde ik in één keer en had ik als 17-jarige mijn rijbewijs op zak. Ja, dat is natuurlijk wel fijn voor een instructeur om dat te kunnen zeggen tegen je leerlingen. Maar net als zij voelde ik ook de spanning en ik moet je zeggen dat ik inmiddels weet wat examenzenuwen zijn..."

Familiebedrijf

Dat rijden in zijn bloed zit was al snel duidelijk en ook dat Broos zijn rij-kennis graag wilde delen. "Op mijn zeventiende ben ik dan ook al begonnen met de opleiding tot rij-instructeur bij De VerkeersAcademie in Nieuwegein. Ja, daar keken ze heel erg vreemd op dat ze een leerling kregen die nota bene niet zelfstandig naar hen toe mocht komen rijden. Tot mijn 18e verjaardag moest altijd de wettelijke verplichte begeleider naast mij in de auto zitten. Negen van de tien keer was dat mijn vader Martin, die dat zonder morren deed. Want ook hij zag hiermee een droom in vervulling gaan, het voortbestaan van familiebedrijf Rijschool Blad - dat door mijn overgrootvader in 1952 werd opgericht - was daarmee ook geregeld", lacht Broos.

Vader Martin kijkt op het kantoor van de rijschool goedkeurend naar zijn zoon, die vol enthousiasme verteld over zijn opleiding. "Ja, dat is toch prachtig dat hij zo graag in deze bedrijfstak wil werken. Ik heb hem echt niet gepusht. Eerder het tegenovergestelde. Maar omdat de zee- of binnenvaart toch niet was wat hij ervan verwachtte, was dit het juiste moment om letterlijk en figuurlijk in te stappen. En leuk natuurlijk dat hij daarmee ook nog eens de allerjongste ooit is. Dat maakt het extra speciaal."

Inmiddels heeft Broos nu twee maanden zijn diploma WRM (Wet Rijonderricht Motorvoertuigen) op zak en zijn eerste lessen zitten erop. "Ik zie het nog steeds als hobby en niet als werk. Het is geweldig anderen iets bij te brengen. De gedachte dat je dat als 18-jarige niet kunt omadt je geen ervaring hebt snap ik, maar het gaat gewoon om kwaliteit. Als je leerlingen zien dat jij alles goed beheerst en hun kan leren hoe een auto onder controle te hebben en veilig te rijden, ben je op de goede weg. Ook is het zo dat in een lesauto leeftijden vervagen", meent de benjamin van de rijschoolsector.

Hoewel net begonnen in een personenauto kijkt de piepjong instructeur alweer vooruit. "Inmiddels heb ik mijn vrachtautorijbewijs (inclusief aanhangwagen, Code 95 en vakbekwaamheid) gehaald en verzorg ik ook de praktische taxi opleiding bij de rijschool van mijn ouders. Maar ik heb alweer een nieuw doel voor ogen en dat is om ook vrachtauto-instructeur te worden. Ik ben daar al mee begonnen en hoop in oktober 2022 ook daarin lessen te kunnen gaan geven. Zeker in een stad als Rotterdam, waar wij onze rijschool hebben, is dat met al die logistieke en transportbedrijven ook een goede investering. Uiteindelijk wil ik in alle categorieën mijn lesbevoegdheid halen en op termijn het familiebedrijf als vierde generatie voortzetten. Of er al een vijfde generatie in aantocht is? Nee, daar is voorlopig nog geen sprake van. Maar op termijn zou dat natuurlijk wel prachtig zijn..."

(Bron: Telegraaf)

klantenvertellen

489 beoordelingen en 96% beveelt ons aan

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze acties, kortingen en leuke nieuwtjes!

Bel mij terug!

Vul onderstaande gegevens in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

BLAD Rijopleidingen

Bree 45-47, 3074 BC Rotterdam
Telefoon 010 419 41 66
E info@rijschoolblad.nl 

Dordrecht
Telefoon 010 419 41 66
Hendrik-Ido-Ambacht
Telefoon 010 419 41 66

IBAN: NL56 INGB 0007 1116 34
KvK: 647 07 164
BTW: NL8557.91.093.B.01
Rijschoolnummer BLAD: 6273U0

Copyright © 2023 Blad Rijopleidingen - Privacyverklaring